apoteka

Струковни фармацеут

Струковни фармацеут

Студијски програм трогодишњих струковних студија Струковни фармацеут траје шест семестара и носи 180 ЕСПБ бодова. Након завршетка студијског програма и положеног завршног испита стиче се звање Струковни фармацеут.

Сврха студијског програма из фармације је образовање стручног кадра за стицање звања Струковни фармацеут, на нивоу струковних студија. Студијски програм је у складу са Болоњском декларацијом и обезбеђује стицање стручног знања и одређених компетенција у области здравства, социјалне заштите, просвете и  привреде.

apoteka

Усвајањем предвиђених теоретских и практичних знања студент се оспособљава за сложене задатке и исказивање креативности  како у самосталном раду, тако и у оквиру тимова са другим здравственим радницима приликом пружања здравствених услуга.

Савладавајући теоријску и практичну наставу студент треба да се оспособи за рад у апотеци, болничкој и ветеринарској апотеци, биохемијској, контролно-аналитичкој, галенској  и развојној лабораторији, консултанској фармацији (старачки домови), фармацеутској здравственој заштити и клиничкој фармацији, фармацеутској, козметичкој и сличним индустријама, велетрговини, маркетингу, примени фармацеутске легислативе.

Распоред предмета по семестрима и годинама студија за студијски програм првог нивоа студија

*часови су исказани на недељном нивоу, настава се изводи 15 недеља у семестру

Стандард 1. Структура студијског програма

Студијски програм трогодишњих струковних студија Струковни фармацеут траје шест семестара и носи 180 ЕСПБ бодова. Након завршетка студијског програма и положеног завршног испита стиче се звање ,,Струковни фармацеут“.

Стандард 2. Сврха студијског програма

Сврха студијског програма из фармације је образовање стручног кадра за стицање звања Струковни фармацеут, на нивоу струковних студија. Студијски програм је у складу са Болоњском декларацијом и обезбеђује стицање стручног знања и одређених компетенција у области здравства, социјалне заштите, просвете и  привреде.

Стандард 3. Циљеви студијског програма

Студијски програм стуковних студија из фармације својим садржајем омогућава студентима довољно стручног знања и стицање одговарајућих вештина за професионално деловање у оквиру фармацеутског сектора, а тиме и стицање звања Струковни фармацеут.

Стандард 4: Компетенције дипломираних студената

Завршавањем студијског програма струковних студија фармације, студент стиче базична знања из области фармације подржана комплементарним базичним знањима из стручних, стручно-апликативних, изборних као и опште образовних предмета. Студент стиче одређене компетенције у својој професији где је посебно изражена: креативност у решавању проблема, критички начин размишљања, комуникационе способности, примена етичких принципа у својој професији.

Стандард 5: Курикулум

Наставни план и програм се остварује у трајању од шест семестара, односно три године и конципиран је тако да садржи обавезне и изборне предмете чија је бодовна вредност исказана у складу са ЕСПБ.