Specijalista strukovna medicinska sestra

Специјалиста струковна медицинска сестра

Специјалиста струковна медицинска сестра

Студијски програм специјалистичких струковних студија Специјалиста струковна медицинска сестра-област клиничка нега траје два семестара и носи 60 ЕСПБ бодова.

Након завршетка студијског програма и положеног завршног испита стиче се звање Специјалиста струковна медицинска сестра-област клиничка нега.

Specijalista strukovna medicinska sestra

Основна сврха специјалистичког студијског програма Специјалиста струковна медицинска сестра-област клиничка нега је остваривање образовних, стручних и истраживачких циљева и задатака из области клиничке неге.

Врста и режим студија су прилагођени потребама клиничке неге.

Потреба за овом специјализацијом се наметнула пре свега због потребе праксе, потреба здравствене заштите и пораста хроничних болести.

У овој специјализацији ће се посебно тежиште ставити на стицање специјалистичких знања и вештина у интернистичким и хируршким гранама.

Запошљавање:

По завршетку студија специјалиста струковна медицинкса сестра може се запослити у:

  • Болницама, домовима здравља
  • Диспанзерима, саветовалиштима
  • Патронажној служби, заводима здравствене заштите
  • Климатским лечилиштима, старачким домовима
  • Школама и предшколским установама
  • И у приватном сектору што је јасно издваја од других здравствених радника у здравственом систему

Распоред предмета по семестрима и годинама студија за студијски програм
Област: Клиничка нега

*часови су исказани на недељном нивоу, настава се изводи 15 недеља у семестру

Стандард 1. Структура студијског програма

Студијски програм специјалистичких струковних студија Специјалиста струковна медицинска сестра траје два семестара и носи 60 ЕСПБ бодова. Након завршетка студијског програма и положеног завршног испита стиче се звање Специјалиста струковна медицинска сестра.

Стандард 2: Сврха студијског програма

Основна сврха специјалистичког студијског програма Специјалиста струковна медицинска сестра-област клиничка нега је остваривање образовних, стручних и истраживачких циљева и задатака из области клиничке неге. Врста и режим студија су прилагођени потребама клиничке неге. Потреба за овом специјализацијом се наметнула пре свега због потребе праксе, потреба здравствене заштите и пораста хроничних болести.

Стандард 3. Циљеви студијског програма

Основни циљ специјалистичког студијског програма Специјалиста струковна медицинска сестра-област клиничке неге је стицање и усвајање ширег теоријског и практичног знања,постављање стандарда здравствене неге и преношење вештина из области интернистичке и хируршке здравствене неге.

Стандард 4: Компетенције дипломираних студената

Завршетком специјалистичких студија – Специјалиста струковна медицинска сестра-област клиничке неге студент стиче : продубљено знање и стручне вештине у области клиничке праксе, и у стању је да квалитетно примени исто.

Стандард 5: Курикулум

Специјалистичке струковне студије Специјалиста струковна медицинска сестра-област клиничке неге конципиран је у трајању од 1 школске године (два семестра) и прилагођен је савременим европским искуствима у образовању овог профила. У структури овог специјалистичког студијског програма предмети су подељени на академско-општеобразовне, стручне, стручно-апликативне и изборне. У првом  и другом семестру преовлађују стручно-апликативни предмети који дају полазну основу студентима овог