Струковни нутрициониста дијететичар

Струковни нутрициониста дијететичар

Струковни нутрициониста дијететичар је здравствени радник који ће бити квалификован за рад у области исхране здравих и болесних људи, примењујући у пракси стечена знања у превенцији масовних хроничних незаразних болести, које су данас водећи узрок морталитета, као и у лечењу болести код којих је дијетотерапија обавезни део терапијског поступка и рехабилитације.

Програм студија струковног нутриционисте дијететичара, као саставни део система високошколског образовања треба да подигне и усклади квалитет образовања стручњака за исхрану са савременим националним и европским концепцијама.

Запошљавање:

По завршетку студија Струковни нутрициониста дијететичар може се запослити у:

  • здравственим установама
  • саветовалиштима за исхрану
  • научно-образовним институцијама
  • установама колективног смештаја и исхране
  • у прехрамбеној индустрији

Распоред предмета по семестрима и годинама студија за студијски програм првог нивоа студија

*часови су исказани на недељном нивоу, настава се изводи 15 недеља у семестру

Стандард 1. Структура студијског програма

Студијски програм трогодишњих струковних студија Струковни нутрициониста дијететичар траје шест семестара и носи 180 ЕСПБ бодова. Након завршетка студијског програма и положеног завршног испита стиче се звање ,,Струковни нутрициониста дијететичар “.

Стандард 2: Сврха студијског програма

Студијски програм основних струковних студија струковни нутрициониста дијететичар има јасно дефинисану сврху и улогу у образовном систему која је препознатљива широј јавности. Сврха студијског програма је да пружи студентима одговарајућа, квалитетна знања и вештине из области исхране и да их оспособи за практичан рад у овој области.

Стандард 3: Циљеви студијског програма

Студијски програм основних струковних студија Струковни нутрициониста дијететичар има јасно дефинисане циљеве чији је коначни исход образовање струковних нутрициониста дијететичара који су компетентни за обављање делатности у свакодневном професионалном раду.

Општи циљ студијског програма Струковни нутрициониста дијететичар је школовање стручњака који се самостално, по дипломирању, могу укључивати у радни процес и бити компетентни да планирају, организују, спроводе и контролишу исхрану код пацијента/корисника.

Стандард 4: Компетенције дипломираних студената

Струковни нутрициониста дијететичар је оспособљен да самостално примени стечена знања и вештине у здравственим установама и установама које се баве исхраном становништва радећи у тиму или индивидуално.

Стандард 5: Курикулум

Наставни план и програм се остварује у трајању од шест семестара, односно три године и конципиран је тако да садржи обавезне и изборне предмете чија је бодовна вредност исказана у складу са ЕСПБ. Студијски програм је конципиран по узору на сродне студијске програме на којима се организују студије у овој области. Наставни план и програм је усклађен са са студијским програмима признатих високообразовних институција из земље и света.